اسفرزه
اسفرزه ,اسفرزه به انگلیسی,اسفرزه برای لاغری,اسفرزه و درمان یبوست,اسفرزه در بارداری,اسفرزه چیست,اسفرزه برای جوش,اسفرزه برای پوست,اسفرزه پوست
توضیحاتی در مورد اسفرزه
اسپرزه یا اسفرزه، بارهنگ تخممرغی (نام علمی: Plantago psyllium یا Plantago ovata forsk) یکی از گیاهان است و در ایران از جمله در بلندیهای بالای ۲۵۰۰ متر در استان کهگیلویه و بویراحمد میروید. در زبان بلوچی به آن دانیچک میگویند و این گیاه در بلوچستان ایران و پاکستان به وفور رشد میکند که بلوچها تخم این گیاه را جهت رفع اسهال با ماست مخلوط کرده و به خورد بیمار میدهند که بسیار مؤثر است. این گیاه علفی و یکساله، بدون ساقه یا دارای ساقههای کوتاه و برگهای باریک، دراز و نوک تیز با سه رگبرگ سراسری در جهت طول برگ، گلهای کوچک آن به صورت سنبلههای استوانهای یا تقریباً مدور به طول ۵/۱ تا ۳ سانتیمتر در راس دمگل ظاهر میشوند و محتوی دانههایی به رنگ قهوهای مایل به زرد هستند. ارتفاع این گیاه به ۱۰ تا ۳۵ سانتیمتر میرسد. میوه این گیاه پوشینه، شکوفا، دو خانه و محتوی معمولاً یکدانه کوچک، لغزنده و به رنگ قهوهای در هر خانهاست. این گیاه به حالت خودرو روی چمنهای خشک، چراگاهها، مزارع رها شده، علف زارها، کنار راهها و جویبارها و بیابانهای بایر دیده میشود. این گیاه در مرحله رویش بیشتر به آب و هوای خشک و سرد نیاز دارد ولی در طول دوره رسیدن بذر و برداشت نیاز به هوای خشک و آفتابی دارد. کاشت تا برداشت تکثیر بوسیله دانه و در زمینهای شنی قابل نفوذ، شخم زده و عاری از علفهای هرز صورت میگیرد. برای این کار ابتدا، شیارهایی به عمق ۴ تا ۵ سانتیمتر و به فواصل ۶۰ سانتیمتر، در زمین ایجاد میکنند. سپس دانهها را هنگام بهار در این شیارها میکارند و نیز غلتک ملایمی بر روی آنها میزنند، تا دانهها از قشر نازک خاک پوشیده گردند. معمولاً پس از نمو دانهها و پیدا شدن گیاهان جوان، فاصله آنها را از یکدیگر به نحوی زیاد میکنند که هر پایه از دیگری لااقل ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر فاصله داشته باشد. مقدار بذر مورد نیاز ۵ تا ۷ کیلوگرم در هکتار است. طول مدت جوانه زنی ۷ تا ۱۰ روز میباشد. گیاه احتیاجات آبی متوسطی دارد، ۵ تا ۶ آبیاری سبک به دلیل سیستم ریشهای کوچک در طول دوره رویش برای گیاه کافی است، آبیاری دوم باید با یک وقفه ۱۰ تا ۱۵ روزه صورت گیرد. احتیاجات غذایی گیاه پایین است، ۵۰ تا۷۰ کیلوگرم در هکتار کود از ته در دو نوبت، ۲۰ تا ۳۰ کیلوگرم در هکتار کود فسفره و ۲۵ تا ۳۵ کیلوگرم در هکتار کود پتاس برای رشد گیاه کافی است. ۶۰ روز پس از کاشت بذر گیاه به گل میرود و ۸ تا ۱۷ روز بعد آماده برداشت است. هنگامی که سنبلهها به رنگ قهوهای مایل به قرمز در آیند و برگهای پایینی خشک شوند و بیفتند و برگهای بالایی قهوهای رنگ گردند بهترین زمان برداشت است.در این مطلب از سایت جسارت در مورد اسفرزه صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
ترکیبات شیمیایی اسفرزه
دانه های اسفرزه دارای 10 درصد موسیلاژ است که در اثر هیدرولیز تولید دگزیلوزان، آرابینوز، د – گالاکتوز، د – گالاکتورونیک اسید می نماید. همچنین دارای روغن ثابت، پروتئین و املاح معدنی می باشد. دانه های اسپرزه را در آب قرار دهند پوسته خارجی اپیدرم متورم می شود و تولید یک لایه موسیلاژی در اطراف هسته می نماید و از این رو آن را در درمان اسهال خونی (کمی بو داده استفاده میکنند) به کار می برند. در آمریکا از آن داروهای ملینی چون Metamucil تهیه میگردد که ملین خوبی است دانه بسیار سختی است که تقریبا در غالب مناطق دنیا می روید و در ردیف مفیدترین، موثرترین و بی ضررترین و در عین حال ملایم ترین ملینهای گیاهی است که از قرنها پیش برای لینت مزاج تجویز شده است ولی تحقیقات جدید نشان می دهد که دانه های اسپرزه برای کاهش کلسترول و قند خون نیز موثر است. شفابخشی با اسفرزه در حدود 30 درصد پوشش دانه اسپرزه را یک ماده جاذب آب تشکیل میدهد که موسیلاژ نامیده می شود و پس از خیس شدن و جذب آب، لعاب میدهد و هر دانه 10 برابر حجم خودش متورم میشود و به شکل لعابی ژلاتینی درمیآید و این لعاب است که منشاء شفابخشی آن در موارد اسهال و یبوست میباشد. پژوهشهای دانشمندان نشان میدهد که یک قاشق مرباخوری تخم اسفرزه که 3 بار در روز خورده شود و هر بار اقلا دو لیوان آب ولرم با آن نوشیده شود، اثر محسوسی در تخلیه و رفع یبوست دارد. طبق گزارشی اسفرزه در مورد کاهش درد و رفع خارش بیماریهای کولون و رکتوم و قطع خونریزی بواسیر نیز مفید است. و همچنین در کاهش کلسترول. در مجله اتحادیه پزشکان آمریکا نقل شده که در مدت 12 هفته 5 درصد کلسترول را کاهش می دهد.
احتیاط در مصرف اسفرزه
به عنوان ملین و کاهنده کلسترول و احتمالا پیشگیری سرطان، اسفرزه فی نفسه نقشی ندارد بلکه خاصیت ورم کردن و تولید لعاب زیاد آن است که این آثار را ایجاد می کند. پس اگر اسفرزه خورده شود و به قدر کافی آب زیاد خورده نشود، روده ها ورم کرده و چون آب مدفوع کاملا جذب می شود برعکس، انتظار خروج مدفوع متعسر می شود. پس فراموش نشود که با اسفرزه باید آب زیاد خورده شود. بااینکه یبوست ناراحتی عمومی زنان باردار است ولی مع هذا زنان باردار باید از خوردن اسفرزه نظیر سایر ملین ها پرهیز کنند و برای رفع یبوست از سایر خوراکی های غنی از فایبر و الیاف گیاهی مانند سبزیها، دانههای غلات، نان سبوس دار و … استفاده کنند. و همچنین برای کودکان زیر 2 سال نباید داده شود.
طبع اسفرزه
طبیعت آن سرد و تر است، نوع سفید رنگ آن مرغوبتر و در آب ته نشین شود. دانه های لعاب زا و خوردن لعاب آن موجب تسکین حرارت و تشنگی می باشد و برای تبهای گرم، غلیان خون و ناراحتی و خشونت سینه و حلق و زبان و سردرد و زخم روده و رفع یبوست روده ها که منشاء آن علل صفراوی یا عوارض حاصله از خوردن داروهای گرم است بسیار مفید می باشد. در تمام موارد فوق لعاب آن به تنهایی و با مخلوط با روغن بادام شیرین خورده می شود.
اسفرزه در طب سنتی
در استعمال خارجی ضماد لعاب اسفرزه مخلوط با سرکه و روغن گلسرخ برای تسکین درد مفاصل گرم، نقرس و نرم کردن ورمهای بخصوص ورمهای پشت گوش نافع است و ضماد کوبیده آن با گلاب برای تسکین سردرد و یا روغن بنفشه برای تسکین سردردهای گرم و رفع خشکی دماغ و اعصاب نافع است و همچنین برای رشد و نرم کردن مو و جلوگیری از دو تا شدن تارهای مو بسیار مفید است در مورد مو باید مالیدن ضماد چند روز پی در پی تکرار شود. اگر 12 – 10 گرم تخم اسفرزه در آب گرم خیسانده شود که لعاب آن زود خارج شود و با شکر و با سکنجبین خورده شود برای لینت مراج بسیار مفید است و نوعی ملین است. دم کرده آن برای تسکین درد سینه نافع است.
طرز استفاده اسفرزه
*آن را در آب بریزید و بگذارید بماند و دائم به جای آب خوردن از آب آن میل کنید، اگر دائم جرعه جرعه نوشیده شود گرفتگی صدا که از گرمی و حرارت باشد را برطرف می سازد، در موارد کاهش درد و رفع خارش و قطع خونریزی بواسیر نافع است. * آن را با عناب در آب بچسبانید و آب آن را صبح ناشتا بخورید و با آب آن بدن را هم بشویید خارش قسمتهای زنانه یا واژینال را برطرف می سازد. * آب دم کرده آن را بنوشید، مدر است و برای سوزاک مفید می باشد. * 20 گرم در یک لیوان آب جوشانده و 4 روز تکرار شود دافع سنگ کیسه صفرا است. *اگر اسفرزه را با تخم شربتی و خاکشیر (هر کدام 100 گرم) ترکیب کرده و هر روز یک قاشق سوپخوری آن را در 2 لیوان آب حل کرده و مصرف کنیم برای رفع خارش تن و تصفیه خون و باز شدن اشتها مفید است. * هر روز صبح، ظهر و شب هر بار یک قاشق شربت خوری از آن را در یک فنجان آبجوش بریزید بعد با نبات شیرین نموده بخورید، اسهال خونی را درمان میکند، از خونریزی زیاد و قاعدگی جلوگیری می نماید. *آن را بو دهید و هر روز بخورید. اسهالهای طولانی و مزمن را درمان میکند. * لعاب آن را دائم در گلو قرقره کنید و هم جرعه جرعه بخورید، گلودرد را درمان می کند و اگر آب آن را در دهان نگه دارید برفک و سوختگی و طاول و زخمهای دهان رادرمان می کند. * آن را بکوبید، بعد با سرکه خمیر نموده و هر روز صبح و شب روی محل ضماد بگذارید سالک را درمان می کند. * آن را با شیر مادر دختردار خمیر نموده و ضماد اندازید. خنازیر (غدههای سخت که در گردن و زیرگلو پیدا می شود) را درمان میکند. * گل ختمی کوبیده را با لعاب آن مخلوط کنید و بر پیشانی بمالید. سردردی که از آفتاب باشد را تسکین میدهد.
هشدار در مورد مصرف اسفرزه
توجه شود که در استعمال داخلی هیچگونه نباید تخم اسفرزه کوبیده شود، زیرا اگر کوبیده شود و خورده شود خطرناک است و خوردن در حدود 40 گرم تخم اسفرزه کوبیده شده موجب سرد شدن بدن و تخدیر و تنگی نفس و آشفتگی و سرانجام منجر به غش و توقف نبض و پس از مدتی احتمالامنجر به مرگ می شود. لذا در این حالت از داروهای قی آور گرم نظیر آب عسل و نمک و یا سایر داروها استفاده می شود. به مثل بزر قطونا دل درویشان است تا درست است صفا ورشکنی سم گردد
خواص اسفرزه
خلاصهای از خواص اسپرزه به قرار زیر است: 1- نرم کننده شکم 2- ضد زخم روده و معده 3- ضد حرارت و عطش 4- ضد اسهال ساده و خونی 5- ضد خونریزی سینه 6- نشاط آور 7- ضد تب و لرز
اسفرزه و لاغری
خواص اسفرزه به لاغری ختم نمیشود. این تخمهها قادرند رودهها را تمیز کنند، قند خون را کاهش دهند، یبوست و اسهال را درمان کنند و غیره. اسفرزه گیاهی برآمده از آسیا، اروپا و افریقای شمالی است. تخمه اسفرزه خواص فوقالعادهای دارد. این دانههای کوچک در آب حل شده و 10 برابر اندازهی خود حجیم و لعابدار میشوند. گفته میشود که غلاف یا پوشش بیرونی این تخمههای ریز باعث لاغری میشود. البته خواص اسفرزه به لاغری ختم نمیشود. این تخمهها قادرند رودهها را تمیز کنند، قند خون را کاهش دهند، یبوست و اسهال را درمان کنند و غیره.
تخمه های اسفرزه
غلاف تخمههای اسفرزه به دفع ضایعات قدیمی که حدود 2 تا 5 کیلو از وزن بدن هر فردی را تشکیل میدهند کمک میکند. اگر شما به طور مرتب اسفرزه مصرف کنید به بدنتان کمک خواهید کرد که از شر ضایعات و مواد زائد انباشته در آن خلاص شود. در نتیجه احساس سبکی زیادی خواهید کرد و اندازهی دور شکمتان کوچکتر خواهد شد.
ترکیبات اسفرزه و اثر آن
اسپرزه دارای اسید گالیک و تانیک و نیز گلیکوزیدی به نام اوکوبین(Aucubine) در قسمتهای مختلف و مقدار فراوانی لعاب است بهطوریکه با قرار گرفتن دانه در آب پوسته خارجی آن متورم میشود و پس از پاره شدن لعاب از آن خارج میگردد. در حدود ۳۰ درصد پوشش دانه اسپرزه را یک ماده جاذب آب تشکیل میدهد که لیزاب نامیده میشود و پس از خیس شدن و جذب آب، لعاب میدهد همین که دانه اسفرزه با آب آغشته شد در حدود ۱۰ برابر حجم خودش متورم میشود و به شکل لعابی در میآید.
تاثیر اسفرزه در لاغری
غلاف تخمهی اسفرزه به طور مستقیم باعث چربی سوزی نمیشود. در واقع این دانههای کوچک باعث کاهش میزان چربیهای جذبشده توسط بدن میشوند. به خاطر اینکه میتوانند مواد غذایی مصرفشده را خیلی زود از بدن خارج کنند. در نتیجه بدن زمان کمی برای جذب چربی بیشتر خواهد داشت. غلاف یا همان پوشش تخم اسفرزه همچنین با بهبود هضم مواد غذایی و بدون جذب زیاد آنها و همچنین کمک به پاکسازی بدن و حجیم شدن در معده به لاغری کمک میکند. حجیم شدن اسفرزه داخل معده باعث ایجاد احساس سیری طولانی مدت شده و سیستم گوارشی از آن برای دفع هرچه بیشتر مواد چرب و توکسینها استفاده میکند. با این وجود باید بدانید که مصرف اسفرزه به تنهایی برای کاهش وزن و لاغری کافی نیست. در کنار مصرف این دانههای ریز باید تعادل غذایی را رعایت کرده و ورزش کنید. میتوانید از تخم یا پودر اسفرزه به عنوان مکملی برای لاغری استفاده کنید. برای این کار کافی است که ده تا بیست دقیقه قبل از غذا آن را مصرف کنید. اسفرزه سرشار از فیبرهای غذایی است و بهتر است در ابتدا به میزان کم مصرف شود. معمولاً روی پودر اسفرزه میزان مصرف آن نیز ذکر میشود. در ابتدا نصف این میزان ذکرشده را با یک لیوان بزرگ شیر یا آبمیوهی خانگی بدون قند افزوده، مخلوط کرده و میل کنید. میتوانید میزان مصرفتان را به مرور و در عرض 3 هفته بیشتر کنید. اگر از قرصهای اسفرزه استفاده میکنید آن را نیم ساعت قبل از غذا با یک لیوان بزرگ آب میل کنید.
گیاه شناسی اسفرزه
اسپرزه یک گیاه علفی یک ساله و به بلندی ۱۰–۳۵ سانتیمتر میباشد. برگهای آن باریک، دراز، نوک تیز و مجتمع به وضع متقابل یا سه تایی بر روی ساقه هستند. گلهای آن به صورت مجتمع در کناره برگهای قسمتهای انتهایی ساقه، به صورت سنبلههایی واقع بر روی پایه بلند ظاهر میگردند. میوه اش محتوی یکدانه کوچک، لغزنده و به رنگ قهوهای میباشد
کاربرد اسفرزه
سفتکننده شکم، ضد زخم روده و معده، ضد حرارت و عطش، ضد اسهال ساده و خونی، ضد خونریزی سینه، نشاطآور و ضد تب و لرز. آن را در آب بریزید و بگذارید بماند و دائم به جای آب خوردن از آب آن میل کنید، اگر دائم جرعه جرعه نوشیده شود گرفتگی صدا که از گرمی و حرارت باشد را برطرف میسازد، در موارد کاهش درد و رفع خارش و قطع خونریزی بواسیر نافع است. آن را با عناب در آب بچسبانید و آب آن را صبح ناشتا بخورید و با آب آن بدن را هم بشویید خارش قسمتهای زنانه یا واژینال را برطرف میسازد. آب دم کرده آن را بنوشید، مدر است و برای سوزاک مفید میباشد. ۲۰ گرم در یک لیوان آب جوشانده و ۴ روز تکرار شود دافع سنگ کیسه صفرا است. اگر اسفرزه را با تخم شربتی و خاکشیر (هر کدام ۱۰۰ گرم) ترکیب کرده و هر روز یک قاشق سوپخوری آن را در ۲ لیوان آب حل کرده مصرف کنیم برای رفع خارش تن و تصفیه خون و باز شدن اشتها مفید است. هر روز صبح، ظهر و شب هر بار یک قاشق شربت خوری از آن را در یک فنجان آبجوش بریزید بعد با نبات شیرین نموده بخورید، اسهال خونی را درمان میکند، از خونریزی زیاد و قاعدگی جلوگیری مینماید. آن را بو دهید و هر روز بخورید. اسهالهای طولانی و مزمن را درمان میکند. لعاب آن را دائم در گلو قرقره کنید و هم جرعه جرعه بخورید، گلودرد را درمان میکند و اگر آب آن دردهان نگه دارید برفک و سوختگی و تاول و زخمهای دهان رادرمان میکند. آن را بکوبید، بعد با سرکه خمیر نموده و هر روز صبح و شب روی محل ضماد بگذارید سالک را درمان میکند. فیبر غذایی موجود در اسفرزه میتواند به بیماریهای کولیت،یبوست،دیابت،اسهال،دیورتیکولوزیس،هموروئید،بیماری قلبی،فشار خون،سندرم روده تحریک پذیر،سنگ کلیه،چاقی و زخم گوارشی کمک کند
نام های دیگر اسفرزه
نام های دیگر: اسپرزه، اسبرزه، اسفیدش، اسفیوس، اسپغل، اسپغول، سفیدخوش، شکم پاره، قارنی یارخ، قارنی یاروق، بذر قطور، بذر قطونا، حشیشه، البراغیث، تبکو، برغوشی فارسی : اسپرزه، اسفرزه عربی: بذر قطونا، حشیشه، البراغیث، اسپغول فرانسه: Psylle انگلیسی: Psylliom نام لاتین: Plantago pslliom، Plantago ovata
مشخصات اسفرزه
دانه گیاهی است از خانواده بارهنگ Plantaginaceae، که گونه های مختلفی دارد. گیاه آن یکساله علفی و کوتاه است و بلندی آن به ۴۰ – ۱۰ سانتی متر می رسد. این گیاه در نواحی گستردهای در شمال ایران در دشت گرگان گیلان بین منجبیل و پاچنار در راه بین قزوین و رشت، در رودبار و بین چالوس و رشت و در لرستان، کردستان، بختیاری، اصفهان، ایلام، پشت کوه، مهران، شوش، در فارس: تخت جمشید و لار، در کرمان: نزدیک بم در مسجدسلیمان و بوشهر نیز دیده می شود. در هند در پنجاب و پیشاور میروید.